Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Napi 13 órát dolgoztatta, nem fizette a túlórákat a Barbie baba gyártója

 Munkajogi és etikai visszaéléssel vádolja a Mattel játékgyártó cég hat kínai beszállító vállalatát a China Labor Watch (CLW) jogvédő szervezet, amely szerint a megrendelő cég évek óta nem tesz a helyzet ellen.

    Az amerikai székhelyű CLW honlapján közzétett jelentése szerint a világ ötszáz legnagyobb vállalatai közé sorolt, mások mellett a Barbie babát vagy a matchbox autókat is gyártó Mattel kérdéses beszállítói tizennyolc rendbeli visszaélést követtek el. 
    Az idén április és szeptember között elvégzett vizsgálat szerint a hat kínai beszállító például gyakran napi 13 órán át dolgoztatta munkásait, őket túlzsúfolt hálótermekben szállásolta el, munkavégzésük során környezetszennyezésnek, tűzveszélynek tette ki őket, de a munkások diszkriminációja és a személyazonosító papírok elkobzása is mindennapos gyakorlatnak számít. 
    A cégek a dolgozók béréből a jogvédő szervezet legóvatosabb becslése szerint is mintegy 8-11 millió dollárt csaltak el fizetetlen túlórák által és a fizetések elszámolásával, anyagi büntetések kiszabásával, valamint a törvény szerint a munkásoknak kötelezően járó társadalombiztosítás önkéntessé tételével. Ez az összeg pedig csupán a hat vizsgált cégnél felfedett csalás értéke, miközben a cégnek mintegy száz kínai beszállítója van - jegyzi meg a jelentés. 
    A vizsgált kínai cégek némelyike a Mattel mellett a Hasbrónak, a McDonald's-nak és a Disney-nek is dolgozik - áll a jelentésben.
    A Mattel osztozik a beszállítói láncának visszaéléseit illető felelősségben, azok ugyanis a megrendelő igényei miatti nyomás következményi is - fogalmaz a CLW. A vállalat maga már több mint egy évtizede tisztában van munkaügyi visszaélésekkel, azokra a cég belső vizsgálatai is rámutattak korábban. Ennek ellenére a cég nem tett a helyzet lényegi változtatásáért, s "mindig talál kifogást a munkajogi sértések megmagyarázására" - fogalmazott Li Csiang, a China Labor Watch ügyvezető igazgatója. 
    A CLW aláhúzza: legfőbb ideje, hogy a Mattel lépjen az ügy megoldása érdekében. (MTI)

A legjobb online Barbie játékok 

0 Tovább

Űrhajós Barbie baba

A rózsaszín sisakos űrhajós Barbie-t a NASA közreműködésével készítette el a Mattel a barbie babák gyártója. Szépen hangzik a mondat, de csak reklámértéke van, hisz mit szólhat hozzá a NASA ( Amerikai Űrkutatási Hivatal) egy babagyártásba. Hiteles legyen a rózsaszín szkafander?  

Mars járó Barbie babát (Mars Explorer Barbie) készített a Curiosity landolásának egyéves évfordulójára a világ legnagyobb játékgyártó cége, a Mattel. ( A Curiosity az a kis marsjáró robot, ami egy éve küldözgeti a képeket a mars felszínéről) A rózsaszín sisaban és hátizsákban, pompázó szőke hajú űrhajós augusztus 5-én mutatkozott be. Egy Curiosity-kartonmodell is jár a babához, de persze ez is rózsaszínben pompázik. Az új Barbie egyben a női űrhajózást is népszerűsíti a lányok körében: a hozzá tartozó leírásban az amerikai űrhajósnők nevei és repülései szerepelnek.



Kapcsolódó oldalk: Űrhajós játékok, Barbie babás játékok  

0 Tovább

Játék ismertetők, cikkek, ajánlók

blogavatar

Játékokról cikkek, ajánlók, ismertetők.

Utolsó kommentek