Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tom és Jerry és az Oszkárdíjak

Van hét és fél perce, hogy megnézz egy Oscar-díjas filmet? Tessék, itt van:


Nem tévedés, ez a Tom és Jerry rajzfilmsorozat egyik epizódja, The Yankee Doodle Mouse a címe, és 1943-ban animációs rövidfilm kategóriában megnyerte a sorozat első Oscar-díját. A rajzfilm akkor már túl volt két jelölésen, a sorozat legelső darabja, a Puss Gets the Boot, aztán az első karácsonyi különkiadás, a The Night Before Christmas volt ott a díjazás kapujában, de végül nem nyertek (akkoriban a Disney vitt mindent animációs kategóriában).

Az első aranyszobor után aztán nem volt megállás, a következő 11 évben mindössze egy olyan év volt, amikor a Tom és Jerry valamelyik epizódja nem kapott Oscar-jelölést. 1957-ben, amikor az MGM animációs stúdiója bezárt, a Hanna-Barbera páros 13 jelölésnél és 7 elnyert Oscar-díjnál tartott. De akkor vajon miért állt le a sorozat, és zárt be a stúdió?

Az ötvenes években Amerikában futótűzszerűen terjedt el a televízió, és ezzel párhuzamosan a mozik bevétele megcsappant. Különösen erős volt ez a hatás a rövidfilmeknél és rajzfilmeknél, amelyeknek közben a készítési költségei egyre magasabbak lettek. A Metro-Goldwyn-Mayer stúdió vezetői rájöttek, hogy az addig elkészült több mint száz Tom és Jerry epizód újrafuttatásával sokkal több pénzt keresnek, mintha újakat rajzoltatnának. Főleg, miután a hatvanas években a tévék is elkezdték bemutatni azokat.

Később a sorozatot többször újraélesztette a stúdió, de a klasszikus, első generációs 114 rész sikerét sosem sikerült újra elérni. Az animációs rövidfilmek Oscarja is elérhetetlen távolba került, miután azt elkezdte az akadémia inkább önálló, művészi rövidfilmeknek adni.

És akkor visszatérve a címre: a Tom és Jerry ugyebár 7 Oscart vitt haza, ezzel szemben a minden idők legnagyobb filmrendezői között számon tartott Francis Ford Coppola ötöt, Martin Scorsese egyet, Alferd Hitchcock pedig egyet sem.

Kapcsolódó: Tom és Jerry játékok

0 Tovább

Tom és Jerry a való világban

Igenis létezik macska és rágcsáló közötti barátság. Sőt, lehet még fokozni, a cicó azt sem bánja, ha elhúzza előle az itókáját a hosszú farkú. Nézzétek, milyen cuki macskás videó!

Az igazi Tom & Jerry

Az egerek és patik minden gond nélkül összeszoktathatók a kölyökmacskával. Persze eleinte őket se tévesszük szem elől, a kiscicák ugyanis nagyon kíváncsiak és szemtelenek, a játékuk pedig eldurvulhat. Ha együtt cseperednek fel, akkor olyan jó barátság alakulhat ki közöttük, mint a videón látható háziállatok között!
Nézzétek csak!

Ajánlott oldal: Tom és Jerry játékok

0 Tovább

Játék ismertetők, cikkek, ajánlók

blogavatar

Játékokról cikkek, ajánlók, ismertetők.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek