SZÍNVÁLTAKOZÁS

Kezdő pasziánszozóknak ajánljuk ezt a könnyű játékot, amely gyakran sikerül.

Két csomag (104 lap) francia kártyából keresse ki a ketteseket. A nyolc kettest függőleges oszlopban helyezze egymás alá. A töb­bi lapot keverje meg alaposan és helyezze a csomagot képpel le­felé maga elé. Ez lesz a talon. Tanulmányozza a 348. oldal áb­ráját!

Feladat: A talon átlapozása során előkerülő ászokra építsen fel színben váltakozva sorozatokat királyig. Ez azt jelenti, hogy a so­rozat lapjai felfele sorrendben következnek (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, B, D, K), ugyanakkor a fekete (treff vagy pikk) lapot min­dig piros (káró vagy kőr) lap követi és fordítva.

Kezdje el egyenként lapozni a talont. Ha az első lap mindjárt ász, helyezze a kettesek oszlopa mellé, és rakjon rá egy színben el­térő kettest. Igy a kettes helye felszabadul, ezt a talon következő lapjából pótolja. Lapozza tovább a talont, most már több lehető­ség van a kirakásra. Ha észt kap, rakja ki ugyanígy, ha más lap következik, nézze meg, hogy nem csatlakoztatható-e a kettes he­lyére kirakott laphoz. Itt ugyanis színben szintén váltakozva, de lefele irányban helyezheti el a lapokat (K, D, B, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3). Például ha a korábbi kettes helyén kőr 10 van, akkor ehhez a pikk vagy a treff 9 csatlakoztatható.

A talon átlapozásakor fel nem használható lapokat helyezze képpel felfelé a talon mellé. Ez lesz az új talon. Az új talonnak mindig a legfelső lapja a sorozatok építéséhez felhasználható. Ugyancsak az új talonból kell pótolnia a felszabaduló kettes he­lyeket. A kettesek helyéről induló sorozatok egészében is áthelyez­hetők egy másik sorozathoz, így szabad helyhez jut. Előbb-utóbb az ászon felfelé és a korábbi kettes helyeken lefelé haladó soroza­tok összeérnek, ilyenkor az egész lefelé haladó sorozat átrakható az ászokon felfelé haladó sorozatra. A talont egyszer szabad csak átlapozni. Ha elfogy, az új talon legfelső lapjai még rakhatók, de ha megakadunk, a pasziánsz kirakása nem sikerült. Ez csak rit­kán fordul elő, mert némi gyakorlás után a kirakás mintegy 90%-ban sikerül.



Online paszánsz játékok