Kinek ne okozott volna álmatlan éjszakákat a Jurassic Park? Brit kutatóknak köszönhetően a dinoszauruszok visszatérése hamarosan valósággal válhat.


Talán nem is volt olyan elszállt ötlet, mikor Steven Spliberg kitalált egy olyan állatkertet, melyben dinoszauruszok voltak. Egy oxfordi kutató szerint ugyanis, nem lehetetlen visszahozni az életbe a több millió évvel ezelőtt kihal őshüllőket.


Dr. Alison Woollard állítja, hogy bizonyos ma élő madarak DNS-ének segítségével életre lehetne kelteni a dinoszauruszokat. - Már bebizonyosodott, hogy a madarak egyenes ági leszármazottai a dinoszauruszoknak, egészen a T-Rexig vissza tudjuk vezetni a fejlődésüket. Így nem elképzelhetetlen, hogy madár örökítő anyagából kiindulva feltámasszuk az ősi lényeket – mondta a Mirror újságírójának a professzor.

A kutató hangsúlyozta, ez az evolúciós rokonság arra utal, hogy „mélyen a mai madarak DNS-ében eltemetve ott vannak azok a kikapcsolt gének, amelyek a dinoszauruszfélék jellegzetességeit is meghatározták.”

Mint írta, valamennyi állat és növény rokonságban áll egymással, hiszen minden földi élőlény egyetlen, cca. 1,6 milliárd évvel ezelőtt élt közös őstől származik. „Elméletben a madarak és a dinoszauruszok közötti genetikus kapcsolatról szerzett ismereteink segítségével »modellezhetnénk« egy dinoszaurusz genomját” – jelentette ki Dr. Woollard.

 

Kapcsolódó: Jurassic Parkos játékok